piatok 15. júla 2011

Najvyšší žijúci muž Leonid meria 2,57 metra

Najvyšší žijúci muž sveta sa volá Leonid Stadnyk a pochádza z Ukrajiny. Od doterajšieho držiteľa svetového rekordu je vyšší o 22 centimetrov. Leonid (37) pochádza z dediny na strednej Ukrajine a do Guinnessovej knihy rekordov ho zapísali ako najvyššieho žijúceho muža sveta s výškou 2,57 metra.Leonid začal rýchlo rásť ako 14-ročný. Lekári vtedy u neho zistili poruchu hypofýzy. Neskôr sa z neho stal veterinár a začal pracovať na veterinárnej klinike. Meral vtedy 2,03 metra. Čoskoro mu bol primalý aj bicykel a začal sa teda prepravovať autobusom. Keď sa už nezmestil pohodlne ani do autobusu, začal používať rodinný voz, do ktorého zapriahali kone. Pred šiestimi rokmi sa ale musel svojej práce vzdať. Keďže mal príliš veľké chodidlá, nevedel zohnať topánky patričnej veľkosti a nohy mu omrzli. Dnes preto pomáha mame s dobytkom a pestuje zeleninu.

Predošlým rekordérom bol pastier Bao Sišun z čínskeho regiónu Vnútorné Mongolsko (56) merajúci 2,36 metra. Jeho predchodcom bol zasa Tunisan Radhouane Charbib. Ukrajinec o sebe tvrdil, že je najvyšší muž sveta už pred časom, nepožiadal však o overenie výšky pred zástupcami Guinessovej knihy rekordov a preto ho do nej nemohli ani zapísať.
Jeho rodičia nepatria k najvyšším, otec meria 1,73 metra, matka 1,52 metra. Jeho výška mu však poriadne komplikuje život. Ak by ale chcel prekonať najvyššieho muža sveta v histórii ľudstva, musel by podrásť ešte 15 centimetrov, čo je už v jeho veku nereálne. Američan Robert Wadlow z amerického štátu Illinois, ktorý meral 2,72 metra zomrel v roku 1940.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára